Zemřel jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších českých baletních mistrů a tanečníků Vlastimil Harapes (†77)

11663
Sdílejte

V posledních dnech svého života byl hospitalizován na plicním oddělení na Karlově náměstí kvůli silnému kašli a celkové slabosti.

Vlastimil Harapes se narodil 24. července 1946 v malé vesnici Droužkovice na Chomutovsku jako šesté dítě v rodině a jediný chlapec. Odmalička miloval pohyb a už jako dítě navštěvoval hudební školu a rytmiku. V roce 1960 byl přijat na pražskou konzervatoř, kterou absolvoval s vyznamenáním. V roce 1966 získal smlouvu s Národním divadlem a posléze se zdokonalil na stáži v Petrohradě.

Harapes se stal legendou tanečního světa. Účinkoval přibližně v 50 různých představeních na prestižních světových scénách. Mezi lety 1977 a 1983 byl stálým hostem v Německé porýnské opeře v Düsseldorfu a Duisburgu. Klíčovým okamžikem jeho kariéry byla role Merkucia a později Romea v baletu Romeo a Julie, kterou tančil dlouhých 20 let. Sólistou baletu Národního divadla byl do roku 1988 a po sametové revoluci působil 12 let jako umělecký šéf souboru. Na závěr své kariéry se stal čestným členem Národního divadla a jeho celoživotní mistrovství bylo oceněno Cenou Thálie za rok 2011. Aktivní tanec ukončil ve 45 letech, kdy se rozloučil s Národním divadlem právě jako Romeo.

Kam dál?

Vydírání v rodině slavného pilota F1 Schumachera: Vyděrači chtěli 15 milionů eur. Hrozili zveřejněním citlivých fotografií

Neuvěřitelná proměna Tomicové : Extravagantní róba a síťované punčochy !

Zpěvačka Ewa Farna si splní velký sen. Slavný zpěvák Ed Sheeran si ji vybral jako předskokana pro své velkolepé koncerty v Hradci Králové!

Leoš Mareš se nyní rozhodl, že prozradí, kolik lidí chtělo Moniku slyšet. Neprodalo se ani 5000 lístků

ZEMŘEL Jon Landau. Byl Oskarovým filmovým producentem filmových trháků, jako jsou Titanic a Avatar

Další články