Vláda připravuje změnu v zákoníku práce : Lidé si sami určí, kdy přijdou do práce

994
Sdílejte

Takzvané „samorozvrhování“ je součástí letošního balíku změn, které si kladou za cíl lepší sladění rodinného a pracovního života a přichází s návrhy, jako je dvouletá garance na stejné pracovní místo při návratu z rodičovské nebo usnadnění současného pobírání rodičovského příspěvku a zároveň návratu do práce na dohodu.Podle návrhu novely zákoníku práce by zaměstnanci získali možnost samostatně si plánovat časy svého příchodu a odchodu z práce. To by se mělo týkat nejen zaměstnanců na plný úvazek, ale i těch, kteří jsou zaměstnáni na základě dohod o provedení práce (DPP) nebo dohod o pracovní činnosti (DPČ). Klíčovým prvkem této novely je však to, že zaměstnanec bude potřebovat k realizaci této možnosti souhlas svého zaměstnavatele, který musí být potvrzen písemnou smlouvou. Dalším významným omezením je, že tato smlouva může být zaměstnavatelem vypovězena s patnáctidenní výpovědní lhůtou.Paragrafové znění novely i důvodová zpráva, ovšem odhalují, že právo na samorozvrhování má nutnou podmínku: je potřeba souhlas zaměstnavatelem stvrzený písemnou smlouvu. Navíc smlouvu lze vypovědět v patnáctidenní lhůtě.„Nárok nevzniká automaticky. Pokud nebude mít zaměstnavatel vůli to umožnit zaměstnancům, tak to tak nebude. Z povahy věci výrobní podniky, zdravotnictví, školství, tam neexistuje, že si rozvrhnou pracovníci dobu sami,“ mírní očekávání Klára Gottwaldová, advokátka, která se specializuje na pracovní právo.„Moc si nedokážu představit, pro které profese by se to hodilo,“ zamýšlí se i Radovan Burkovič, prezident Asociace pracovních agentur nad praktickým využitím.

Kam dál?

Vydírání v rodině slavného pilota F1 Schumachera: Vyděrači chtěli 15 milionů eur. Hrozili zveřejněním citlivých fotografií

Neuvěřitelná proměna Tomicové : Extravagantní róba a síťované punčochy !

Zpěvačka Ewa Farna si splní velký sen. Slavný zpěvák Ed Sheeran si ji vybral jako předskokana pro své velkolepé koncerty v Hradci Králové!

Leoš Mareš se nyní rozhodl, že prozradí, kolik lidí chtělo Moniku slyšet. Neprodalo se ani 5000 lístků

ZEMŘEL Jon Landau. Byl Oskarovým filmovým producentem filmových trháků, jako jsou Titanic a Avatar

Další články