Nedávná studie ukázala, že se lidem po nákaze covidem snížilo IQ. Jednotlivé mutace měly různé dopady

650
Sdílejte

Nejhorších výsledků dosáhli jedinci, kteří kvůli covidu-19 vyžadovali intenzivní péči. U těchto pacientů došlo k poklesu IQ v průměru o zhruba 9 bodů ve srovnání s těmi, kteří se nákaze zcela vyhnuli. Lidé trpící dlouhodobými následky, jako je například takzvaná mozková mlha, zaznamenali pokles IQ o 6 bodů. I u jedinců s mírným průběhem infekce byl pozorován úbytek kognitivních schopností a snížení IQ v průměru o 2 body. Zajímavým zjištěním je, že míra dopadu na mozkové funkce se liší v závislosti na jednotlivých variantách koronaviru. Zatímco původní kmen byl spojen s nejvýraznějším poklesem IQ, u varianty omikron byly rozdíly méně patrné. Studie také naznačuje, že očkování proti covidu-19 může mít na kognici ochranný účinek.Profesor Adam Hampshire, hlavní autor studie publikované v časopise The Lancet, označil její závěry za „vcelku děsivé“. Je však třeba poznamenat, že výzkum neporovnával kognitivní schopnosti stejných osob před a po prodělání infekce, což vyžaduje obezřetnost při interpretaci výsledků, jak upozorňuje doktor Taquet.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články