Kdy je ten správný čas přestat řídit a varovné signály, které by měly seniory upozornit, že nastal čas zvážit ukončení řízení

789
Sdílejte

Věk je sice jen číslo, ale přináší s sebou i určitá negativa. S nástupem stáří se snižuje schopnost reagovat, zhoršuje se zrak, sluch a mohou se objevit i další zdravotní problémy. Tyto faktory pak mohou vést ke snížení řidičských dovedností. Nelze přesně určit věk, kdy by měl člověk přestat řídit, protože každý stárne jinak. Někdo může mít zdravotní problémy už v šedesáti letech, zatímco jiný je v osmdesáti stále v dobré kondici. Přesto existují určité varovné signály, které by měly seniory upozornit, že nastal čas zvážit ukončení řízení:

  1. Diagnostikované nemoci: Alzheimerova choroba, demence, Parkinsonova choroba, artritida nebo cukrovka léčená inzulínem mohou významně ovlivnit schopnost řídit. Tyto nemoci zhoršují koordinaci, reflexy, pohyb, orientaci, sluch i úsudek.
  2. Poruchy zraku: Zhoršené vidění ztěžuje vnímání dopravních značek, odhadování vzdálenosti mezi vozidly a může vést k přehlédnutí chodců. Pravidelné kontroly u očního lékaře a řešení očních problémů jsou proto velmi důležité.
  3. Stres za volantem: Hustý provoz, jízda za tmy nebo v dešti a dlouhé cesty zvyšují hladinu stresového hormonu kortizolu. U starších lidí může stres zhoršit zdravotní stav nebo vyvolat akutní potíže, jako je infarkt či selhání srdce.
  4.  Zmatek a pomalá reakce: Analýzy dopravních nehod ukázaly, že za některými z nich stojí ztráta reflexů, záměna brzdy a plynu, neschopnost udržet vozidlo v jízdním pruhu, váhavost nebo neadekvátní reakce na nečekané situace.

5. Agresivita a náladovost: Pokud senior pociťuje stres z ostatních vozidel nebo naopak ostatní řidiči dávají najevo, že nereaguje adekvátně, je na čase zvážit, zda by neměl přestat řídit.

Kam dál?

Za nehty a vlasy utratila půl milionu. Manželka dubajského milionáře dostává měsíčně tolik peněz, že neví, co s nimi

Ženy s malými dětmi si stěžují, že nemají dostatek pracovních možností

Smutný konec dovolené v Alpách. Před zraky manžela a dětí se žena zřítila ze 150 m do údolí. Visela za oblečení z lanovky, které ji neudrželo

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Další články