Pití kávy ve špatný čas může způsobit únavu, hrozí i anémie

855
Sdílejte

„Mírná anémie patří mezi léčitelná onemocnění, ovšem některé další typy jsou již závažnější, a mohou být i život ohrožující,“ upozorňuje lékařský zpravodajský web Medical News Today.Jednou kávou po obědě si s největší pravděpodobností krevní nedostatečnost nepřivodíte, ovšem při pravidelném pití kávy několikrát denně bezprostředně po jídle svůj příjem železa z potravin výrazně negativně ovlivňujete.Na toto téma byla provedena i studie s názvem Inhibition of food iron absorption by coffee, jež se zaměřovala na vzájemný vliv kávy a železa v potravě.Výzkumný tým přišel na to, že „jediný šálek kávy snížil vstřebávání železa o 39 %.Když byl šálek překapávané či instantní kávy vypit souběžně s jídlem, absorpce železa se snížila z 5,88 % na 1,64 %.Pokud se síla instantní kávy zdvojnásobila, procento absorpce železa kleslo až na 0,53,“ tvrdí autoři studie.Když ovšem byla káva konzumována hodinu po jídle, ale i hodinu před jídlem, nedošlo k absolutně žádnému snížení absorpce tohoto důležitého minerálního prvku.Což dokazuje, že se svého oblíbeného nápoje nemusíte hned vzdávat nebo přecházet na jeho bezkofeinovou variantu, jen stačí chvíli počkat a vliv kávy na vstřebávání železa bude nulový.Totéž ostatně tvrdí i ředitel kanadské McGill University Joseph A. Schwarcz.„U zdravých lidí problém se vstřebáváním železa většinou nebývá.Pokud však patříte do skupiny lidí, kteří mají nedostatek železa, lepší bude si kávu, ale i černý čaj s obsahem kofeinu, společně s jídlem nedávat,“ tvrdí ředitel univerzity, který rovněž doporučuje s kávou alespoň hodinu po jídle posečkat.Dalším důvodem, proč s pitím kávy po jídle čekat, je i vazba významných polyfenolů a antioxidantů, které káva obsahuje, na železo, což znesnadňuje jejich vstřebávání.Tyto látky však ulpívají na železe pouze tehdy, jsou-li přijímány současně s potravinami, které železo obsahují.Ani tohle však není tak horké, jak to na první pohled vypadá.Vzájemná interakce totiž připadá pouze na železo, které se vyskytuje v rostlinných potravinách.Na železo z živočišných zdrojů nemá žádný vliv.„Kofein nemá žádný vliv na vstřebávání železa z živočišných zdrojů, takže pokud má někdo z tohoto důvodu obavy z nedostatku železa, nemá smysl přecházet na kávu bez kofeinu,“ uklidňuje Joseph A. Schwarcz.

Kam dál?

Tento kořen je skutečný dar přírody! Snižuje hladinu cukru, cholesterolu, tlak v krvi, bolesti kloubů a ledvinové kameny mizí, jako by ani nikdy nebyly…

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Další články