Dnešní generace je vyčerpaná aneb když je nedostatek spánku

482
Sdílejte

Studie, která sledovala spánkové návyky u asi 200 000 Američanů, odhalila alarmující skutečnost – čtyři z deseti dospělých nemají pravidelně dostatek spánku, aby mohli kvalitně fungovat v každodenním životě. Potíže se mohou projevovat různě – někdo nemůže usnout, jiný se často budí uprostřed noci nebo brzy ráno.

Za tímto nepříznivým trendem stojí několik faktorů:

  1. Chytré telefony – ačkoliv nám v mnoha směrech usnadňují život, na kvalitě spánku se podepisují negativně. Neustálý přísun informací a zpráv nás udržuje v pohotovosti a mozek pak nemá šanci „vypnout“.
  2. Profesní a socioekonomická nestabilita – ekonomická krize v r. 2008 přinesla finanční nejistotu, zvýšení nerovností, změny v pracovních podmínkách a více stresu, což se výrazně promítlo do kvality spánku.
  3. Pečovatelské povinnosti – mladí dospělí zůstávají kvůli finančním problémům déle žít s rodiči a ti pak musí zvládat i péči o své stárnoucí rodiče. Tyto zvýšené nároky vedou k nedostatku času na vlastní odpočinek a spánek.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články