Věčný boj mezi přírodním a umělým vánočním stromečkem: Který z nich je lepší pro životní prostředí?

730
Sdílejte
Přírodní vánoční stromky mají své nesporné přednosti. Jsou obnovitelným zdrojem, pěstují se na plantážích, které slouží jako biotopy pro mnohé druhy živočichů a během svého růstu pohlcují uhlík z atmosféry. Pěstování vánočních stromků je navíc celoroční prací, která podporuje místní ekonomiku. Po svátcích je možné přírodní stromek recyklovat – kompostovat nebo použít jako štěpku v zahradách. Pokud jsou stromky správně likvidovány, například drcením a následným využitím ve veřejných prostranstvích, jejich uhlíková stopa je minimální.
Na druhou stranu, pokud přírodní strom skončí na skládce, může během svého rozkladu uvolňovat metan, což je silný skleníkový plyn. Je tedy důležité zajistit správnou recyklaci těchto stromů, aby jejich pozitivní vliv na životní prostředí nebyl znehodnocen.
Umělé stromky se na první pohled mohou jevit jako šetrnější volba, neboť se nepřispívá k odlesňování a mohou sloužit po mnoho let. Výroba umělých stromků však zahrnuje použití plastů, často PVC, které se špatně recyklují a jejich výroba a likvidace jsou spojeny s vysokou uhlíkovou stopou. Doprava umělých stromků, zejména z dalekých zemí, kde se většinou vyrábějí, dále zvyšuje jejich negativní dopad na životní prostředí.

Kam dál?

Za nehty a vlasy utratila půl milionu. Manželka dubajského milionáře dostává měsíčně tolik peněz, že neví, co s nimi

Ženy s malými dětmi si stěžují, že nemají dostatek pracovních možností

Smutný konec dovolené v Alpách. Před zraky manžela a dětí se žena zřítila ze 150 m do údolí. Visela za oblečení z lanovky, které ji neudrželo

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Další články