Kašlete už delší dobu a lékař vám neudělal rentgen? Chyba! Nechť je rakovina Aničky Slováčkové mementem

4289
Sdílejte

 

Právě proto, že screening rakoviny plic u nás zatím nefunguje, stát se tímto směrem neubírá a každý rok zbytečně umírají stovky lidí, mobilizovali se praktičtí lékaři a pneumologové. Chtějí udělat vše pro to, aby pacientovi výrazně zkrátili cestu od „číšníka“ ke specialistovi. „Musíme zajistit, aby pacient například s dlouhotrvajícím kašlem měl potřebná vyšetření provedená v ordinaci praktického lékaře, a to bez ohledu na region Slovenska, ve kterém lékaře navštěvuje, aby byl následně odeslán k pneumologovi se základními vyšetřeními,“ uvedl doc. Ivan Solovič, předseda Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti. Praxe ukazuje, že až 70 procent pacientů s přetrvávajícím kašlem nemá ani rentgen.

Nižší šance každý měsíc

A tak odborníci navrhli, aby byl vytvořen jakýsi návod, jak postupovat, tzv. „standardy“. „Pacient s příznaky, jako je dlouhotrvající kašel, by musel na základě žádanky praktického lékaře podstoupit rentgen plic. U pacientů bez příznaků by měly být jasně definovány rizikové faktory, které by praktický lékař u daného člověka sledoval,“ uvedla MUDr. Palušková s tím, že by se mělo jednat o pilotní projekt a první fázi spolupráce do doby, než bude zahájen screening karcinomu plic. Neříká se, že by šlo o přechodovou komoru, tento projekt je reálný a proveditelný nejen v souladu se zákony a mezinárodními doporučeními, ale počítá i s kapacitou ordinací praktických lékařů a pneumologů. Opět stojí za to připomenout, proč je to důležité: „Riziko úm*tí na rakovinu plic se zvyšuje o deset procent s každým odkladem léčby o jeden měsíc. Naše iniciativa může na Slovensku každoročně zachránit desítky životů,“ dodal Dr. Šenitko.

Rozkašlala se…

Rakovina je zákeřná, musíte být ostražití vůči každému příznaku a nezlehčovat to. Své o tom ví i česká zpěvačka a moderátorka Anička Slováčková (28), dcera herečky Dagmar Patrasové (67) a saxofonisty Felixe Slováčka (80). I když na rozdíl od Slovenska mají v Česku od 1. ledna 2022 státem organizovaný screening rakoviny plic, lékařům nějakou dobu trvalo, než rakovinu plic u mladé ženy zachytili. A byla to riziková pacientka!

Kam dál?

Vydírání v rodině slavného pilota F1 Schumachera: Vyděrači chtěli 15 milionů eur. Hrozili zveřejněním citlivých fotografií

Neuvěřitelná proměna Tomicové : Extravagantní róba a síťované punčochy !

Zpěvačka Ewa Farna si splní velký sen. Slavný zpěvák Ed Sheeran si ji vybral jako předskokana pro své velkolepé koncerty v Hradci Králové!

Leoš Mareš se nyní rozhodl, že prozradí, kolik lidí chtělo Moniku slyšet. Neprodalo se ani 5000 lístků

ZEMŘEL Jon Landau. Byl Oskarovým filmovým producentem filmových trháků, jako jsou Titanic a Avatar

Další články