Potřebujete zoufale vědět, jaká částka je teď minimem pro slušný život! Neuvěříte, jak moc se změnila ekonomická realita!

3632
Sdílejte

Srážky, poplatky za školu a stravování, další tisícovku ochuzuje rodinný rozpočet mobil. Do druhé půlky měsíce již většinou nic nezbývá. „Když potřebujeme zaplatit třeba lékaře nebo něco do školy, tak to zaplatíme, ale musíme to stáhnout z jídla nebo si odpustit boty a věci na sebe“, vysvětluje. Jak se rodina postaví k neočekávaným událostem? „Nemáme žádné úspory. Když se něco stane, tak si musíme půjčit. Už jsme si půjčovali na zuby a na správku auta, protože to jsme neměli odkud vzít. Teď jsme to splatili, ale zase jsme na nule.“

Co s tím?
Minimální důstojná mzda (MDM) je koncept, který by mohl přinést změnu. Podle něj je důležité, aby mzda pracujících skutečně pokryla všechny základní životní potřeby a umožnila jim žít důstojně. To znamená, že by měla pokrýt náklady na stravu, bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas, a to včetně úspor pro případ neočekávaných okolností.
Minimální důstojná mzda (MDM) je odměna za práci, která by měla pracujícím a jejich domácnostem poskytovat dostatek finančních prostředků k životu, který je vnímán jako základní standard. MDM by měla umožňovat pokrýt náklady na stravu a bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas a zaplatit další důležité potřeby včetně úspor pro případ neočekávaných okolností. Je důležité, aby mzda pracujících skutečně pokryla všechny základní životní potřeby a umožnila jim žít důstojně.

Kam dál?

Za nehty a vlasy utratila půl milionu. Manželka dubajského milionáře dostává měsíčně tolik peněz, že neví, co s nimi

Ženy s malými dětmi si stěžují, že nemají dostatek pracovních možností

Smutný konec dovolené v Alpách. Před zraky manžela a dětí se žena zřítila ze 150 m do údolí. Visela za oblečení z lanovky, které ji neudrželo

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Další články