Ostrá slova ekonoma: Na důchody nemá být nárok. Ať si Češi víc spoří, peníze nerostou na stromě

1459
Sdílejte

V poslední době se čím dál častěji setkáváme s názorem, že současný systém důchodového zabezpečení není udržitelný a že na důchod by neměl být nárok.

Tento názor nedávno vyjádřil i známý český ekonom, který ve svých přednáškách apeluje na nutnost zvýšeného spoření pro vlastní stáří. Jeho slova jsou ostrá, ale vzhledem k současné situaci v oblasti důchodů možná i opodstatněná. Podle průzkumů si většina Čechů je vědoma, že v důchodu jim příjmy výrazně klesnou a nebudou jim stačit na pokrytí všech výdajů. V důsledku toho by měli Češi začít spořit více a dříve, než to bude příliš pozdě. Ekonom poukazuje na to, že peníze opravdu nerostou na stromě a je na každém jednotlivci, aby si zajistil finanční rezervu pro své stáří. Argumenty ekonoma jsou podloženy i statistikami. Češi sice ročně prosází obrovské částky peněz, ale ve fondech mají naspořeno relativně málo. To ukazuje na to, že prioritou není dlouhodobé spoření, ale spíše okamžitá zábava a konzum.

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Osudové rozhodnutí : Marcela nastoupila do autobusu smrti, ve kterém neměla být. Rodiče odhalili poslední okamžiky

Žena zneužila svého stavu po prodělané mrtvici. Před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Jezdila na dovolené a festivaly

Pes, který se ztratil před dvěma lety se našel 1600 kilometrů daleko

Další články