2. V míse promícháme strouhaný kokos s oříšky. Z hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve směsi kokosu a oříšků a necháme v chladu ztuhnout. Kuličky uchováme v uzavřené nádobě v chladničce a podáváme v malých papírových košíčcích.
Tip
Kuličky můžete obalovat v nastrouhané ztuhlé mléčné čokoládě promíchané s kokosem.
16. Ořechové dortíky
Ingredience:
180 g mouka hladká
120 g hera
90 g cukr mleté (práškový)
100 g ořechy vlašské mleté
1 ks žloutek vaječný
džem pikantní
100 g čokoláda na vaření 30
g 100% tuk 0 práškový) 2 lžíce mléko 50 g ořechy vlašské
50 g mandle celé
Postup: Suroviny zpracujeme na těsto, necháme je v chladu odpočinout. Potom je vyválíme a vykrajujeme kolečka, ovály, můžeme vykrájet i půlměsíčky. Upečeme dorůžova v mírně vyhřáté troubě, aby se neroztekly. Dvě a dvě kolečka slepujeme pikantní marmeládou, máčíme v čokoládové polevě a ozdobíme polovinou oloupané mandle. Oválky můžeme slepit kávovým krémem. Do máslového krému zašleháme trochu vychladlé, silné kávy, slepené oválky máčíme v čokoládě a po zatuhnutí polevy nakreslíme čokoládou písmeno M – Mokka, nebo ozdobíme čarami z čokolády. Lze to dělat i lžičkou. Část koleček a půlměsíčky promazané marmeládou můžeme polit citrónovou polevou z mletého cukru, asi 2 lžíce horkého mléka a šťávy z citronu a ozdobit půlkou ořechu, nebo např. kousky kandované pomerančové kůry. Tak máme z jednoho těsta více druhů výborného zákusku.
17.Linecká srdíčka
Ingredience:
mouka pšeničná polohrubá 225 gramů
tuk 75 gramů
sorbit 50 gramů (sypký)
vejce 1 kus
voda 1,5 lžic
kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
marmeláda 5 lžic (DIA) mouka
pšeničná hladká
Prosetou mouku s práškem do pečiva a sorbitem promícháme s nakrájeným tukem, vejcem a trochou vody a vypracujeme hladké vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 2 hodiny v chladu.
Připravené těsto rozdělíme na dvě části, každou rozválíme na pomoučněném vále na plát tloušťku 2 mm a vykrajujeme z nich celkem 80 srdíček. V polovině srdíček ještě vykrojíme libovolným tvořítkem středy.
Všechny tvary přeneseme na plechy s pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C do růžova – plné tvary 10 minut, tvary s vykrojeným středem 8 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a poté je uložíme na 10 a více dní ve vzduchotěsné nádobě v chladu.
Po uležení všechna plná srdíčka potřeme marmeládou a spojíme je se srdíčky s vykrojeným středem. Před podáváním můžeme srdíčka ještě pocukrovat.
18. Voňavé tlapky
Ingredience:
mouka pšeničná hladká 200 gramů
máslo
150 gramů cukr moučkový
60 gramů ořechy vlašské 30 gramů (mleté) žloutek
1 kus
kakao 1 lžička cukr
vanilkový (0,5 balíčků skořice mletá) klín kor moučkový (k posypání) Postup: Hladkou mouku prosejeme s kakaem a moučkovým cukrem, přisypeme vanilkový cukr, ořechy a mleté pepř. Přidáme nakrájené máslo a žloutek a rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladničce.
Tuk na vymazání formiček rozpustíme a pomocí štětce jím vymažeme formičky na tlapky.
Připravené těsto rozdělíme na kousky a vmáčkneme je do vymazaných formiček tak, aby v těstě byla prohlubeň. Formičky rozložíme na plech a tlapky pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 12 minut.
Ještě teplé tlapky vyklopíme a po vychladnutí uložíme ve vzduchotěsné nádobě v chladu. Před podáváním je pocukrujeme
19. Kokosové pralinky s bílým rumem
Na asi 45 kuliček
* 120 g másla
* 90 g kakaa holandského typu
* 150 g kokosové moučky
* 300 g moučkového cukru
* 1-3 lžíce bílého rumu, podle chuti
* 120 g strouhaného kokosu na obalení
* 50 g opražených mletých lískových oříšků
1. V míse zpracujeme nakrájené máslo, kakao, kokosovou moučku, cukr a rum na hmotu a necháme v chladu chvíli ztuhnout. Lískové oříšky nasucho osmahneme v pánvi nebo na plechu v rozpálené troubě. Oloupeme, necháme vychladnout a umeleme najemno.
2. V míse promícháme strouhaný kokos s oříšky. Z hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve směsi kokosu a oříšků a necháme v chladu ztuhnout. Kuličky uchováme v uzavřené nádobě v chladničce a podáváme v malých papírových košíčcích.
Tip
Kuličky můžete obalovat v nastrouhané ztuhlé mléčné čokoládě promíchané s kokosem.
Vybrali jste si nějaký z receptů? 🙂
Doufáme, že jsme Vás dnes potěšili!
Sdílejte tento článek, ať na něj nezapomenete 🙂