Odzkoušených 19 VÁNOČNÍCH RECEPTŮ na mé oblíbené zákusky. Už nepotřebuji nic jiného na SVÁTKY hledat…

2434
Sdílejte

POSTUP PŘÍPRAVY
Postup je velmi jednoduchý. Z příslušných surovin pořádně vypracujeme těsto, které dáme min. na hodinku do chladničky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Moje odpočívalo celý den.
Z těsta pak děláme kuličky cca ve velikosti většího vlašského ořechu, do kuličky zapracujeme námi zvolenou náplň a vytvarujeme ježka (tvar slzy, kapky…) Já jsem se snažila i zvednout trošku nufačky, ale při pečení se ztratili. Pečeme při teplotě 175 až 180 stupňů cca 10-12 minut.

Mám elektrickou troubu, je třeba sledovat první várku a podle toho se zařídit, abyste neměli ježky cernošků.

Po vychladnutí namáčíme do čokoládové polevy a namočenou část hned obalíme ve strouhaném kokosu.
Nakonec doděláme očka a nufáček.

5.SKOŘICOVÝ VĚNEC
Ingredience:

Teplé mléko – 120 ml
Cukr nebo med – 1 lžička
Vaječný žloutek – 1 ks Máslo – 30 g Špetka soli Kvasnice – 15 g Mouka polohrubá- 300 g
Máslo – 50 g
Cukr – 3-4 lžíce
Skořice 1-2 lžičky
Postup:
Rozpustíme si droždí v teplém ne horkém mléce! Mléko s cukrem a necháme chvíli na teplém místě vykynout. Máslo (30 g), utřeme s vaječným žloutkem, přidáme mouku, sůl, zalijeme kváskem a hníst těsto rukama. Uhnětené přikryjeme a necháme kynout. Necháme na teplém místě 1 hodinu. Máslo (50 g), smícháme se 3-4 lžícemi cukru a skořicí do hladka.
Po vykynutí si těsto rozválíme na tloušťku 1 cm. Naneseme nádivku ze skořice a pevně stočíme do závinu. Závin prořízneme na polovinu podélně, a propleteme a spojíme do uzavřeného kruhu. Natřeme zbylou nádivkou před vložením do trouby.
Pečeme při 200°C po dobu 20-25 minut. Posledních 5-10 minut, snížíme teplotu na 180°C. Vyjmeme z trouby, posypeme moučkovým cukrem nebo natřeme směsí citrónové šťávy a cukru.

6.Slovenské smažené pirožky
Ingredience :
• 500 g mouka polohrubá
• 300 ml mléko
• 40 g droždí čerstvé • 1 ks vejce • 1 PL olej • 2 PL cukr • 1 ks brambory • špetka sůl

Uvařený brambor na jemno nastrouháme a přidáme k osolené mouce. Z vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Ten po vykynutí přidáme do mouky spolu s vejcem a olejem. Zpracujeme hustší těsto a necháme ho vykynout.

Těsto na pirožky rozválíme asi na centimetrovou tloušťku do tvaru obdélníku a nakrájíme na 28 dílů.

Na každou část dáme kousek tužší nádivky, jakou máme rádi. Já jsem utřela mletý mák s marmeládou a rumem.

Pirožky zavineme, boky prsty zmáčkneme a ručně vytvořit válečky, které necháme chviličku nakynout. Než došuláme poslední, rozehřejeme si v hluboké pánvi na slabě olej.

Před smažením pirožky ještě jednou jemně vyšleháme do delšího válečku a pomalu vkládáme smažit do pánve. Aby se vysmažily rovnoměrně, po celou dobu pirožky otáčíme vidličkou.

Nebojte se, že budou pirožky mastné. Pro jistotu je ale vybírejte na papírové utěrky. Nestalo se mi však, že by ze smažených pirožků tekl olej tak, jako kdysi z těch kupovaných.

7.Nepečená dvojbarebná roláda
Ingredience:

Tmavá část:
300 g mletých světlých BEBE sušenek
200 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
12 PL uvařené instantní kávy
2 ks tmavé čokolády

Bílá část:
100 g másla
100 g moučkového cukru
100 g kokosu
100 g kr. cukru
2 – 3 lžíce vody
Postup:
Sušenky si rozdrobíme /ne však na zcela jemný prášek/. Přidáme moučkový cukr a přidáme rozpuštěné čokolády spolu s uvařenou instantní kávou. Rukama dobře promícháme a spojíme. Máme-li hmotu příliš sypkou, přidáme ještě kávu.

Máslo spolu s pr. cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme kokos. 100 g kr. cukru si dáme do hrnce a přidáme vodu. Rozpustíme a přidáme do kokosové hmoty. Za stálého míchání mixérem vyšleháme.

Takto připravené těsto vložíme do mrazničky, aby se s nimi lépe pracovalo.

Vybereme je a rozválíme je na požadovanou velikost. Položíme bílý plát na tmavý a spolu srolujeme. Zabalíme do fólie a dáme odležet do chladničky.

Nakrájíme na řezy a podáváme.

8.Vánoční ledovky

Ingredience:
500g polohrubé mouky
250g Hery
2 + 2 vejce
1 prášek do pečiva
300g cukr krupice
20g kakaa
120g ořechů
250ml mléka
2 lžíce hrubé mouky
4 lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 lžíce pudinkového prášku-vanilkového
150 g másla

Z polohrubé mouky, Hery, 2 vajíček, prášku do pečiva a cukru krupice uděláme těsto a rozdělíme na tři díly: 400 g nechat bílé, do 380 g přidáme 20 g kakaa a do 280 g přidáme 120 g ořechů. Po odležení každé těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Po upečení se slepují krémem.
Krém: 1/4 mléka svaříme v mikrovlnce (nebo ve vodní lázni) se 2 lžícemi hrubé mouky, 2 lžícemi cukru, 2 vejci, vanilkovým cukrem, lžící vanilkového pudinku. Do vlažné kaše zašleháme 150g másla a 2 lžíce moučkového cukru.
Lepíme vždy jedno kolečko kakaové, oříškové a bílé – zdobíme čokoládou, případně i oříškem. Já zdobím podle sebe.

9.VÁNOČNÍ ořechově máslové věnečky na poslední chvíli

Ingredience:

200 g másla
130 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
½ lžičky prášku do pečiva
90 g nasekaných vlašských ořechů
1 vaječný žloutek k potření
Postup:
V misce si smíchejte moučku. Přidejte vanilkový cukr a prášek do pečiva a vypracuje máslovou směs. Potom přidejte prosetou mouku a přemístěte těsto. Zabalte jej do fólie a nechte v chladničce odpočívat asi 20 minut. Potom jej vyjměte a vyválejte tak, aby mělo tloušťku asi 7mm.

Kam dál?

Z 1 balení Tangu vyrobíte až 4 litry chutné a levné domácí zmrzliny. Po tomto receptu už více zmrzlinu v obchodě kupovat nebudete…

Výborný šlehačkový dezert: Nejenže krásně vypadá, ale také velmi dobře chutná!

Výborná bábovka, které neodoláte. Pokud vyzkoušíte tuto, jinou už dělat nebudete!

Chuť tohoto „zmrzlinového dezertu“ vám skutečně zvedne náladu ! Jednoduchý recept!

Falešný kremeš připravený za méně než půl hodiny. Jednoduchý a rychlý dezert, kterému nikdo neodolá

Další články