Vědci zjistili, že srdeční infarkt může postihnout i jinou důležitou část vašeho těla: Toto jste nečekali!

3759
Sdílejte

Rozsáhlá studie publikovaná v JAMA neurology naznačuje souvislost mezi srdečními infarkty a kognitivním poklesem. Experti čerpali údaje ze šesti menších studií, které probíhaly různě dlouho a sledovaly celkem 30 465 lidí bez anamnézy srdečního infarktu, mrtvice nebo demence. Celkem 1 033 účastníků v šesti studiích mělo během časového harmonogramu studie infarkt. Vědci zjistili, že lidé, kteří utrpěli srdeční infarkt, zaznamenali rychlejší pokles kognitivních funkcí než ti, kteří ho nedostali. „Případný pokles kognitivních funkcí u těch, kteří zažili srdeční infarkt, se rovnal 6 až 13 letům kognitivního stárnutí,“řekl Percy Griffin, ředitel vědeckého projektu v Asociaci Alzheimerovy choroby, který se studie neúčastnil.

Pokračování na další straně

Spojení mezi zdravím srdce a mozku

„Myslím si, že v této studii je jasné spojení mezi srdcem a mozkem. A myslím si, že toto spojení v této konkrétní studii pravděpodobně souvisí s tím, co nazýváme vaskulární zdraví,“ řekl Daniel Muñoz, výkonný ředitel medicíny a hlavní lékař ve Vanderbilt Heart & Vascular Institute v Nashvillu, Tennessee. Podle jeho slov je zdravé srdce zásobováno krví a má zdravé cévy. Totéž platí i pro mozek. V případě srdečního infarktu je průtok krve do srdce blokován cholesterolem a plakem. To samé se může stát s krevními cévami, které zásobují mozek krví, což může způsobit kognitivní problémy, poznamenal Muñoz.

Kam dál?

Tento kořen je skutečný dar přírody! Snižuje hladinu cukru, cholesterolu, tlak v krvi, bolesti kloubů a ledvinové kameny mizí, jako by ani nikdy nebyly…

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Další články