Nevěra je běžný jev: Někdy může vztah dokonce upevnit, oživit a dát mu volnější rozměr

533
Sdílejte

Většinu účastníků výzkumu tvořili muži ve středním věku. Jak vědci konstatují ve výzkumné práci, kterou zveřejnil odborný časopis Archives of Sexual Behavior, typicky vyjadřovali, že své partnery milují. Velmi často však přiznávali nízkou míru spokojenosti s pohlavním životem. Až přibližně polovina uvedla, že se svým hlavním partnerem není vůbec sexuálně aktivní.

Nic nelitují

Právě nespokojenost se sexuálním životem účastníci výzkumu nejčastěji uváděli jako hlavní motivaci k navázání mimomanželského vztahu. Mezi další časté příčiny patřila potřeba větší nezávislosti nebo touha po rozmanitosti v sexuálním životě. Naopak, problémy ve vztahu, jako například nedostatek lásky nebo hněv vůči partnerovi, vzpomínaly jako důvody, pro které chtěli podvést svého partnera, jen velmi zřídka.

Spokojený manželský život však podle zjištění nezvyšoval pravděpodobnost, že nevěrník, respektive nevěrnice svého činu lituje. Pocity lítosti se vyskytovaly mimořádně zřídka. Účastníci místo toho zpravidla hlásili spokojenost se svou aférou, a to jak z citové, tak ze sexuální stránky. Tato zjištění podle vědců naznačují, že nevěra není nutně důsledkem hlubokých problémů ve vztahu.„Účastníci vyhledávali aféry, protože chtěli nové, vzrušující sexuální zážitky, nebo někdy proto, že nepociťovali silnou oddanost ke svým partnerům, ne proto, že jim chybělo citového naplnění,“ konstatuje Selterman s kolegy ve studii .

Kam dál?

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Osudové rozhodnutí : Marcela nastoupila do autobusu smrti, ve kterém neměla být. Rodiče odhalili poslední okamžiky

Žena zneužila svého stavu po prodělané mrtvici. Před lékaři a sociálními pracovníky zveličovala své problémy tak, aby měla nárok na co největší invalidní důchod a další dávky. Jezdila na dovolené a festivaly

Pes, který se ztratil před dvěma lety se našel 1600 kilometrů daleko

Další články