MIMOŘÁDNĚ : Zemřel bývalý italský premiér Silvio Berlusconi (†86)

1118
Sdílejte

Z podnikatele premiérem
Silvio Berlusconi se narodil 29. září 1936 v Miláně. Před vstupem do politiky podnikal nejprve ve stavebnictví a poté přešel k médiím. Založil soukromou televizní síť Fininvest a odstranil monopol Rai. Přebral od ní Canale 5, Italia 1 a Rete 4. Jeho televizní pořady se vysílaly iv Německu, Francii a Španělsku. Patřilo pod něj i vydavatelství Mondadori a audiovizuální distribuční společnost Medusa.

Do politiky vstoupil Berlusconi v roce 1994, kdy založil politickou stranu Forza Italia a celý národ si ho od té doby pamatoval díky projevu „Itálie je země, kterou miluji“. I když vyhrál volby, jeho první vláda vydržela necelý rok. Další volby vyhrál až v roce 2001, tehdy byl premiérem celé volební období. V roce 2008 mu to opět nevyšlo, když jeho vláda předčasně skončila. Později se ještě vrátil jako předseda nové strany Lid svobody, ale v roce 2011 odstoupil. V politice byl aktivní i ke konci života, píše Financial Times. V krizi, která v létě minulého roku svrhla vládu bývalého premiéra Maria Draghiho, hrál právě Berlusconi klíčovou roli. Později se připojil k vládní koalici Giorgie Meloniové.

Kam dál?

Vydírání v rodině slavného pilota F1 Schumachera: Vyděrači chtěli 15 milionů eur. Hrozili zveřejněním citlivých fotografií

Neuvěřitelná proměna Tomicové : Extravagantní róba a síťované punčochy !

Zpěvačka Ewa Farna si splní velký sen. Slavný zpěvák Ed Sheeran si ji vybral jako předskokana pro své velkolepé koncerty v Hradci Králové!

Leoš Mareš se nyní rozhodl, že prozradí, kolik lidí chtělo Moniku slyšet. Neprodalo se ani 5000 lístků

ZEMŘEL Jon Landau. Byl Oskarovým filmovým producentem filmových trháků, jako jsou Titanic a Avatar

Další články