Avokádo je také zdrojem antioxidantů, vlákniny, draslíku, bílkovin a vitamínů B, E a K. Pravidelná konzumace avokáda může pomoci snížit „špatný“ cholesterol až o 20-30 procent!
Ovesné vločky
Osoba, která bojuje s vysokým cholesterolem, by měla zvážit zařazení ovesných vloček do svého jídelníčku. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž mají nejen skvělý vliv na metabolismus a spalování tuků, ale také snižují hladinu cholesterolu v krvi a příznivě působí na kardiovaskulární systém.
Již 1,5 šálku ovesných vloček poskytuje 6 g rozpustné vlákniny, jejíž doporučený denní příjem je 10 g.
Mořské ryby
Máte-li zvýšený cholesterol, měli byste často jíst i mořské ryby. Jsou jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin, které snižují triglyceridy a LDL cholesterol a zvyšují HDL cholesterol.
Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahuje losos, makrela, sardinky, tuňák a sleď. Ryby nejen zabraňují ateroskleróze a jiným srdečním onemocněním, ale mají také pozitivní vliv na systém