Stojí za to vědět, že artyčoky také snižují poškození jater a zabraňují jejich ztukovatění. Zařaďme tedy tuto zeleninu do svého jídelníčku nebo užívejme doplňky s výtažkem z artyčoku.
Česnek
Česnek, nazývaný přírodní antibiotikum, je známý svými antibakteriálními, protizánětlivými a protiplísňovými vlastnostmi. Často se používá ke zvýšení imunity v podzimním a zimním období a ke zmírnění příznaků infekcí, nachlazení a chřipky.
Česnek má i další vlastnosti, které příznivě působí na organismus. Allicin v něm obsažený usnadňuje vylučování cholesterolu z těla, díky čemuž snižuje hladinu celkového cholesterolu a LDL frakce. Česnek navíc může zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, který je u lidí s narušeným lipidovým profilem často příliš nízký.
Je třeba mít na paměti, že bezpečná denní dávka česneku je 0,5 g na kilogram těla. Pro preventivní účely, nejlepší je sníst jeden stroužek česneku denně.
Lněné semínko
Lněné semínko je také přirozeným nepřítelem „špatného“ cholesterolu. Lněná semínka obsahují mnoho rozpustné vlákniny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi.