MIMOŘÁDNÉ ONLINE : Extrémně silné zemětřesení v Turecku: Tragédii nepřežily stovky lidí, zraněných jsou tisíce

8523
Sdílejte

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteru uvedl, že do zasažených oblastí okamžitě vyslaly pátrací a záchranné týmy. „Doufáme, že tuto pohromu překonáme spolu co nejdříve s co nejmenšími škodami,“ napsal. Ministr vnitra Süleyman Soylu vyzval lidi, aby nevstupovali do poškozených budov. Prioritou podle něj je vytáhnout lidi uvízlé pod troskami a převézt je do nemocnic. Turecký úřad civilní ochrany oznámil, že v sedmi provinciích země zahynulo nejméně 76 lidí a 440 dalších je zraněno. Počet obětí v oblastech Sýrie kontrolovaných vládou stoupl podle ministerstva zdravotnictví na 99 mrtvých a přes 330 zraněných.

Úřady po zemětřesení v Turecku vydaly varování před tsunami

Italský úřad civilní ochrany v pondělí vydal varování před možnými vlnami tsunami ve spojitosti se zemětřesením na jihovýchodě Turecka. TASR zprávu převzala z oficiální webové stránky tohoto úřadu. Celkový počet obětí nočního zemětřesení u syrských hranic stoupl na 360, informovala agentura AP, přičemž jejich počet může ještě dále stoupat. Varování před tsunami vydali na základě údajů střediska pro tsunami italského Národního institut geofyziky a vulkanologie (INGV).

Obyvatele v pobřežních oblastech vyzval, aby se přesunuli na výše položená místa a řídili se pokyny místních úřadů. Tsunami je série mořských vln, způsobených rychlým pohybů velké masy vody, píše úřad civilní ochrany. Nebezpečí hrozí zejména pro lidi v pobřežních oblastech či na místech s menší nadmořskou výškou. Noční otřesy s magnitudou 7,8 zničily mnohé budovy na obou stranách turecko-syrské hranice a vystrašení obyvatelé je museli opustit během studené zimní noci v obavách před zhroucením. Zraněny jsou stovky osob.

 

Kam dál?

Za nehty a vlasy utratila půl milionu. Manželka dubajského milionáře dostává měsíčně tolik peněz, že neví, co s nimi

Ženy s malými dětmi si stěžují, že nemají dostatek pracovních možností

Smutný konec dovolené v Alpách. Před zraky manžela a dětí se žena zřítila ze 150 m do údolí. Visela za oblečení z lanovky, které ji neudrželo

AKTUÁLNĚ : V Itálii vybuchla sopka. Italský ostrov Stromboli je zahalen černým dýmem

Šokující odhalení : Ženich po svatbě zjistil, že jeho manželka je muž. Přitom se vídali celý rok

Další články