Spát s partnerem spolu, nebo každý sám? Nejsou to oddělené ložnice, které ničí vztahy

3514
Sdílejte

Jde o to, že intimita se může realizovat různými způsoby a lidé spí odděleně z různých důvodů
Studie například ukazují, že u párů s krátkým vztahem má společné spaní pozitivní vliv na kvalitu spánku, neboť partneři často nevědomě přizpůsobují své pohyby pohybu toho druhého a neruší se navzájem ve spánku. U párů ve středním věku se však situace komplikuje. Ženy se budí, když jejich partneři chrápou, vstávají na toaletu nebo se ve spánku otáčejí, což negativně ovlivňuje kvalitu jejich spánku. Na druhé straně, pokud manžel svou ženu záměrně budí – aby si s ní promluvil, navrhl její sex, pomazlil se s ní – kvalita spánku se podle názoru žen nesnižuje.

Článek pokračuje na další straně

Neexistuje jednotné pravidlo, zda spát spolu nebo odděleně
Mnohé studie ukazují, že spánek s milovanou osobou snižuje stres a poskytuje pocit bezpečí (zejména u žen). Při podrobnějším pohledu na tuto problematiku se to však mění. Pro kvalitu spánku žen je například důležité, jaký byl den před předchozí nocí. Pokud během dne nezažívá příliš mnoho stresu a napětí, žena spí dobře (s manželem). Na druhé straně, pokud se manžel po boku své ženy dobře vyspí, má následující den mnohem méně stresu a napětí.

Ženy spí hůře, pokud mají společnou postel s manželem trpícím depresí nebo úzkostí. A pokud sami bojují s opakujícími se depresemi, spí lépe po boku partnera než kdyby spali sami. Příklady výzkumu a toho, jak rozdílně reagujeme na přítomnost partnera v posteli, by se daly rozebírat donekonečna, v závislosti na tom, jakého jsme pohlaví, jaký je náš životní styl, jaké jsou naše biologické hodiny. Je třeba zdůraznit, že neexistuje jednotný recept, který by platil pro všechny, zda je dobré spát spolu nebo odděleně.

Anna je se svým manželem již 40 let a pořád se mají rádi. Spí však odděleně. Jak říká, někdy si udělají líbánky, které se neobejdou bez intimního potěšení . A následně každý odchází do své ložnice nakolik on hlasitě chrápe a to neprospívá jejímu lehkému spánku. Problém nastává například i když si ona ráda čte před spaním, nechává dlouho rozsvícené světlo a jeho to ruší. Společně se rozhodli, že jim bude lépe v oddělených ložnicích. To však nic nemění na tom, že při snídani nešetří náklonností jeden k druhému. A to je klíčový bod: k tomuto rozhodnutí dospěly společně a oddělené ložnice neznamenají ochlazení jejich vztahu.

Kam dál?

Zoufalá rodina na Liberecku přišla o střechu nad hlavou a to vše kvůli elektrické čtyřkolce! Koukáte, jak vám domov hoří před očima, pláče dcera

Na Kladensku se v hasičské nádrži utopilo malé dítě

Známý lékař to řekl na rovinu: ,,Nejčastěji je člověk nemocný z lenosti a chamtivosti!“

Vyhazování cigaretových nedopalků z aut může vyjít hodně draho. Policie varuje před vysokými pokutami

Názor pokladních na zákazníky: Jsou nepříjemní, arogantní, nevychovaní a myslí si, že jim patří svět

Další články