Spát s partnerem spolu, nebo každý sám? Nejsou to oddělené ložnice, které ničí vztahy

3512
Sdílejte

Na začátku vztahu se milenci, kteří jsou na sobě závislí, nechtějí ani na chvíli od sebe odloučit. Spí spolu spletení, nasávajíc teplo, vůni a dech svého milovaného. Šílenství vášně mezi partnery časem pomine a vyhledávají prostor pro vlastní kvalitní spánek. Některé páry chtějí mít oddělené postele. Co to znamená pro vztah?

Spát spolu nebo odděleně? Ničí oddělené ložnice vztahy?
„Když partneři spí odděleně, jejich vztah je prázdný,“ tvrdí můj přítel s naprostou jistotou. „Už v našem věku si neumím představit, že bych s manželem spala, postačuje mi když ho jen ráno potkám oholeného a přitažlivého,“ říká se stejně neochvějným přesvědčením další kamarádka. Zajímavé je, že když mluvím o společném spaní v dlouhodobých vztazích, poslouchám pouze typické názory: „Toto je správná cesta“ nebo „Toto je nesprávná cesta“. Z poznatků psychologie o blízkých vztazích vyplývá, že existuje více možností a na otázku „Spát spolu nebo odděleně?“ neexistuje jediná odpověď.

Intimita by měla být zachována i když se vášeň ze vztahu vytrácí
Než se dostaneme k praxi, nabídneme vám trochu zajímavé teorie. Profesor Bogdan Wojciszke ve své knize Psychologie lásky pomáhá nahlížet na lásku z objektivního pohledu badatele. Uvádí šest fází vztahu: zamilovanost, romantické začátky, úplný vztah, přátelský vztah, prázdný vztah a jeho rozpad (ujišťujeme vás, že není povinností přejít do páté nebo šesté fáze – můžete udělat hodně pro to, aby se vztah nikdy nestal prázdným).

Článek pokračuje na další straně

Kam dál?

Vyhazování cigaretových nedopalků z aut může vyjít hodně draho. Policie varuje před vysokými pokutami

Názor pokladních na zákazníky: Jsou nepříjemní, arogantní, nevychovaní a myslí si, že jim patří svět

AKTUÁLNĚ : Velké neštěstí u Nových Zámků na jihu Slovenska. Rychlík z Prahy do Budapešti se srazil s autobusem, na místě jsou mrtví

Tragédie v lomu Kamenárka na Novojičínsku: 13letý chlapec se měl zabít kvůli lásce

VELKÉ NEŠTĚSTÍ : Agresor bodl v Mostě dítě do krku : čtyřletý chlapec zemřel

Další články