Recept pokračuje na další straně
Postup:
1. Bílky oddělíme od žloutků, k bílkům přidáme vodu (sníh bude nadýchanější a bude ho o trošinku více), chvilku prošleháme.
2. Přidáme polovinu cukru, opět chvilku prošleháme, přidáme zbylý cukr, spolu s vanilkovým a vyšleháme tuhý sníh.
3. Přidáváme po jednom žloutku, pokaždé lehce prošleháme, zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva (přidáváme po lžících), vylijeme na máslem vymazaný a pomoučený plech, zarovnáme a upečeme dorůžova při teplotě 170° C, přibližně. Piškot nebude příliš vysoký, proto nedoporučuji na větší plech, já jsem použila plech o rozměrech (spodek) 27×37 cm.
4. Necháme chvilku vychladnout, vršek piškotu můžete opatrně stáhnout (já jsem to přidala do 1. nádivky), nádivka se tak nebude odlepovat od korpusu plát natřeme silnější vrstvou meruňkového džemu. Do misky si nachystáme meruňky, pořádně je protlačíme (nebo zmixujeme – ale ne úplně na kaši).
5. Náplň 1: Piškoty potlučeme, můžete si přidat i zbytky z plátu, přidáme prolisované meruňky, pomleté ořechy, 5 lžíc kakaa (v orig. receptu jsou uvedeny 3 lžíce kakaa a 50 g nastrouhané čokolády na vaření) šťávu, rum (v receptu uvádí 8 lžic rumu, já jsem dala jen 5, vychází to na 0,5 dl), vše spolu smícháme, navrstvíme na korpus a rozetřeme.