200 ml vody,
100 g třtinového cukru nebo organického medu ,
15 až 20 g sušeného nebo za hrst čerstvého tymiánu (např. citrónový tymián),
25 ml brandy, které slouží jako konzervant (volitelné),
slézový květ (volitelné).
Návod jak postupovat
1. Ve vodě rozpustíme cukr při středně vysoké teplotě.
2. Když se cukr rozpustí, přidáme tymián, promícháme a zakryjeme poklicí. Přivedeme ho těsně pod bod varu a poté ho sundáme ze sporáku.
3. Sirup necháme úplně vychladnout – volně, při pokojové teplotě s poklicí. Přecedíme přes sítko a gázu a naplníme jím uzavíratelné láhve. Pokud se nám takto připravený sirup zdá příliš sladký, můžeme použít pouhých 50 g cukru.
4. Pokud chceme použít med, postupujeme takto: rozpustíme 50 g cukru ve vodě a přidáme tymián jako v kroku 1. a 2. Potom necháme sirup vychladnout a nakonec, dokud je ještě teplý, do něj vmícháme 50 g medu a brandy. Pokud med vaříme, ztratí se z něho většina zdraví prospěšných látek, proto jej přidáváme nakonec a můžeme jej i zcela nahradit cukrem.