snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice
snižuje riziko aterosklerózy
snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu
6. Posiluje kosti
Kysané zelí je bohaté na minerály, které podporují zdraví kostí a chrání před osteoporózou.
Její obsah vitamínu K udržuje kosti zdravé a kontroluje produkci bílkovin, které jsou potřebné při procesu remineralizace kostí.
Vřele vám proto doporučujeme zařadit kyselé zelí do vašeho jídelníčku.
Jediným problémem bývá, že kupované kysané zelí je někdy pasterizováno, což v ní snižuje množství prospěšných látek a bakterií .
Lepší je proto konzumovat domácí kyselé zelí, které si sami vyrobíte. Její příprava je poměrně jednoduchá a navíc ušetříte i nějaké peníze.
Návod na výrobu domácího kysaného zelí
K výrobě kysaného zelí budete potřebovat následující ingredience:
Článek pokračuje na další straně
2 velké zelené hlávky zelí
2 polévkové lžíce soli (nejlépe mořské soli)
Způsob přípravy
Příprava kysaného zelí je, jak jsme již zmínili, poměrně jednoduchá a zabere zhruba 20 minut a délka fermentace je 1 až 6 měsíce.