Pokud vás přepadne chuť na slané slané, dopřejte si dostatek tekutin , nejlépe vody. Vyhýbejte se kuchyňské soli a slaným zpracovaným potravinám. Nízkou hladinu minerálů doplní zejména sušené ančovičky, potom popcorn, celer, mrkev, okurka, a hodně zeleniny.
Tip: Upravte si hladinu draslíku a hořčíku v krvi. Brokolice, špenát nebo hrst nesolených arašídů vám pomohou. Současně snižte přísun soli a nahraďte obyčejnou sůl mořskou.
Článek pokračuje na další straně
Máte chuť na sladké?
Za chutí na sladké stojí ve většině případů zejména psychika, nebo únava . Psychika je závislá od hormonu serotoninu, který je zodpovědný za regulaci nálady, apetitu, tělesné teploty a spánku.
Konzumace sladkých jídel dokáže najednou prudce zvednout hladinu serotoninu, což je právě důvod, že po konzumaci sladkých jídel se cítíte tak dobře. Avšak jak prudce se zvedne hladina tohoto hormonu, tak prudce naopak poklesne, a vy se cítíte hůř a máte opět chuť na sladké, čímž se dostáváte do začarovaného kruhu.
Pojídáním sladkých jídel zvyšujete hladinu krevního cukru . Když budete namísto jednoduchých nezdravých cukrů konzumovat složené cukry – polysacharidy , vaše hladina krevního cukru a zároveň hladina serotoninu se bude pomalu zvyšovat a pomalu i klesat, čímž ji udržíte na stabilní úrovni, a tím pádem předejdete opětovné chuti na sladké.