Lékaři varují: Pokud se vám na kůži objeví toto, máte zřejmě těžký průběh COVIDU-19

12035
Sdílejte
LUGANO – Všichni už známe nejběžnější příznaky onemocnění COVID-19 jako horečka, kašel či ztráta čichu nebo chuti. Existuje však jeden příznak, o kterém se hovoří zřídka, ale přesto se spojuje s těmi nejtěžšími průběhy. Jestliže zaznamenáte tyto čtyři varovné signály, mějte se na pozoru.
Nová analýza zveřejněna na odborném portálu Eurekalert odhalila čtyři příznaky, které souvisejí s onemocněním COVID-19. Lékaři sledovali pacientů, u kterých příznaky přetrvaly 60 a více dní. Zjistili, že jeden dermatologický symptom se téměř vždy končí návštěvou nemocnice. Jde o tzv. retiformnou purpuru, čili nekrotickou vyrážku způsobenou poškozením cév.
 
 Evropská akademie dermatologie a venerologie (EADV), která studii provedla, vysvětluje, že z 990 zkoumaných případů byl každý pacient, u kterého se vyskytla retiformná purpura, hospitalizován. Pacienti s tímto příznakem utrpěli v mnoha případech poškození cév, což naznačuje, že virus hluboce zasáhl orgány.
 
 Podle ředitelky dermatologie ve všeobecné nemocnici v Massachusetts Esther Freeman mohou tyto typy symptomů poskytnout velmi potřebné informace o stavu pacienta. „Kůže poskytuje vizuální okno do zánětu, který se může odehrávat kdekoliv v těle,“ uvedla.
Článek pokračuje na další straně

Mezi varovné příznaky patří:

1. Covidové prsty na nohou

Takzvané covidové prsty jsou zřejmě nejznámějším příznakem nákazy koronavirus souvisejícím s pokožkou. Jde o červené, podrážděné a zanícené omrzliny podobné vyrážce. Podle výše uvedeného výzkumu se covidové prsty spojují s relativně lehkým onemocněním, pouze 16 procent je hospitalizováno.

Kam dál?

Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?

Vědci zabývající se výzkumem rakoviny slaví úspěch. Dokáží jí odhalit o několik let dříve

Mnoho závažných onemocnění se může projevit na našich rukou, prstech a nehtech. Zjistěte, které příznaky odhalí rakovinu či srdeční choroby

Stovky lidí postihla neznámá choroba mozku. Vědci tvrdí, že to vláda tutlá

Sprchovat se ráno nebo večer? Odborníci mají jasno. Jejich zjištění asi nikoho moc nepotěší

Další články