6 žloutek
Na vrch:
500 ml smetana ke šlehání
1 ztužovač
Postup:
Bílky vyšleháme na sníh, jedno po druhém přimícháme za stálého šlehání žloutky a pak při nízkých otáčkách i zbylé sypké přísady.
Plech vyložíme pečícím papírem a uložíme něj hustě vedle sebe nakrájené plátky jablek. Na jablka navrstvíme těsto (plech 39 x 22 cm) a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 30 minut.
Pudinky rozmícháme ve vodě, přidáme i část cukru a uvaříme hustou hmotu. Do výsledné vychladlé hmoty opatrně vešleháme i sníh z bílků (sníh vyšleháme s částí cukru).
Upečené těsto vyjmeme z trouby a obrátíme naopak tak, aby jablka byly nahoře. Natřeme krémem a nakonec vyšlehanou šlehačkou. Necháme vychladit a podáváme.
Tip: pokud chcete zužitkovat i žloutky, doporučuji zašlehat je do horkého pudinku a po vychladnutí vmícháme sníh z bílků. 🙂
Recept pokračuje na další straně
Nepečený punčový řez
Potřebujeme:
Máslové sušenky – použijte co největší sušenky a alespoň 2 balení (na vyložení plechu, i na vrchní vrstvu)
1 kg očištěných jablek
150 g krystalového cukru – případně dle chuti a kyselosti jablek (já měla kyselé)
2 bal. zlatého klasu
250 ml zlatého klasu
Kůru a šťávu z 1 malého citronu
150 g mletých ořechů
150 g piškotů nalámaných na menší kousky
50 g tmavé čokolády
Na polevu:
250 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce třešňové šťávy
Na sušenky:
50 ml třešňové šťávy
1 lžíci vody
1 lžíci rumu
Postup:
Jablka nastrouháme, přidáme cukr, citrónovou šťávu a kůru, podlijeme trochou vody a přendáme na plamen a vaříme, dokud jablka změknou. Puding rozmícháme ve vodě a vlijeme k jablkům. Vaříme za stálého míchání asi 2-3 minuty.
Potom sejmeme z plamene a ještě do teplé směsi vmícháme ořechy, nalámanou čokoládu a piškoty.
Plech na pečení vyložíme sušenkami a pokapeme jejich směsí třešňové šťávy, vody a rumu (nemusíte používat rum, stačí i aroma). Na sušenky navrstvíme jablečný krém, uhladíme a pokryjeme vrstvou sušenek, které opět pokapeme.
Nakonec si připravíme punčovou polevu. Jednoduše stačí smíchat všechny přísady a promíchat jednotnou tekutou polevu. Tu navrstvíme na vrchní vrstvu sušenek a celý zákusek dáme ztuhnout do lednice.
Recept pokračuje na další straně
Jablečné řezy
Potřebujeme:
Na kakaovou piškot:
8 vajec
1 pohár cukru
1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
1 pohár pšeničné mouky
3 polévkové lžíce kakaa
Na krém: