Náplň:
3ks zlatého klasu
750 ml mléka
250 g hery
150 g cukru
Postup:
Jablka nastrouháme, smícháme s vanilkovým a skořicovým cukrem . Na plech dáme pečící papír a na něj dáme ochucené jablka.
Vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku, kakao, prášek do pečiva a sníh .
Těsto vylijeme na jablka a dáme péct do předehřáté trouby 180 stupňů cca 35-40minút. Po vychladnutí koláč otočíme – vespod je těsto a na tom jablka .
Z mléka a zlatých klasů uvaříme pudink, necháme vychladnout. Po vychladnutí utřeme s Herou a cukrem. Náplň natřeme na jablečnou část, můžeme polít čokoládou . Já jsem koláč posypala kakaem a nastrouhala hořkou čokoládu.
Recept pokračuje na další straně
Jablečný tanec
Potřebujeme:
těsto:
130 g pšeničné mouky hladké
70 g bramborového škrobu
150 g kr. cukru
100 g másla
70 g margarínu
1 vejce
2 žloutky
Na jablečnou vrstvu :
1,5 kg jablek
2 polévkové lžíce másla
2 ks vanilkového pudinkového prášku
Krém Stracciatella:
0,5 l smetany ke šlehání 30%
250 g mascarpone
250 g řecký jogurt
0,5 šálky moučkového cukru
100 g čokoládových vloček
5 lžiček instantní želatiny
1/3 sklenice vody
dále:
1 ks. citrónové želé
Postup:
Měkké máslo, margarín a cukr vyšlehejte do pěny. Bez přerušení šlehání nejdříve přidejte jeden žloutek po druhém a pak vejce. Šlehejte ještě několik minut. Smíchejte mouku, škrob a přidejte do vaječné hmoty. Důkladně promíchejte při nejnižší rychlosti. Těsto rovnoměrně navrstvěte na pečení o rozměrech 20 x 30 cm, který je na spodní straně vyložený papírem na pečení. Těsto je dost tuhé, takže je nejlepší udělat to špachtlí.
Vložte do trouby předehřáté na 175 ° C na přibližně 25 minut a pečte, dokud nebude mít světlo-zlatou barvu (test párátkem)
Jablečná vrstva:
Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přeneste do hrnce, přidejte máslo a duste na mírném ohni 3-4 minuty. Přidejte pudinkový prášek a důkladně promíchejte. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout a potom navrstvěte na těsto.
Krém Stracciatella:
Nalijte želatinu do studené vody a nechte ji nabobtnat, potom zahříváním rozpustíme. Mascarpone vyšlehejte s práškovým cukrem a jogurtem, přidáme i vyšlehanou smetanu. Za stálého míchání přidáme želatinu. Nakonec přidejte čokoládové vločky a tentokrát znovu promíchejte už jen ručně, špachtlí.
Hotovou hmotu navrstvěte na ztuhlou jablečnou hmotu. Vložte ztuhnout do lednice a před podáváním nalijte na vrch citrónovou želatinu.
Recept pokračuje na další straně
6 vajec
6 lžic kr. cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 bal. prášku do pečiva
1 kg jablek – očistíme je a nakrájíme na tenké plátky
Krém:
4 bal. vanilkového pudingu
1 l vody
8 lžic cukru