Přinášíme vám sbírku ověřených receptů na zákusky s jablky, s nimiž určitě sklidíte úspěch pro jejich vzhled i chuť !
Královský jablečný koláč
piškot:
3 vejce
4 polévkové lžíce kr. cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce bramborového škrobu
0,5 čajové lžičky prášku do pečiva
1 čajová lžička vanilkového cukru
Jablečná hmota:
800 gramů jablek
Cukr dle chuti
1 bal. pudinkového prášku
Krém:
300 gramů smetany na šlehání
150 g zakysané smetany
želatinový ztužovač za studena
3 polévkové lžíce moučkového cukru
dále:
150 gramů tmavé nebo mléčné čokolády
Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem na sníh, poté do sněhu opatrně vmícháme ostatní přísady na těsto při nízkých otáčkách. Těsto se navrství na vymazaný a vysypaný plech s průměrem 22 cm, peče se 25 – 30 minut při 170 ° C, pak se nechá vychladit na pokojovou teplotu.
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme asi 3/4 šálku vody (pokud nejsou velmi šťavnaté), dusíme do měkka. Nakonec zahustíme 1 balíčkem vanilkového pudinkového prášku. Jablečnou hmotu navrstvíme na vychladlé těsto, uhladíme a nakonec přidáme smetanovou vrstvu – smetanu vyšleháme s cukrem a zakysanou smetanou. Nakonec zahustíme želatinovým ztužovačem.
Před podáváním ozdobte vrch strouhanou čokoládou.
Recept pokračuje na další straně
Obrácený jablečný koláč
Potřebujeme:
Jablečná náplň:
1 kg jablek
1ks vanilkový cukr
1ks skořicový cukr
Těsto:
5 ks vajec
200g moučkový cukr
250 g polohrubá mouka
1 ks prášku do pečiva
1 dcl oleje
1dcl teplá vody
1-2 PL kakao