Červená řepa je bohatá na vitamíny jako B1, B2, C a kyselinu listovou , což je pro tělo mimořádně prospěšné. Zvýšený obsah draslíku v červené řepě pomáhá posilovat srdeční sval.
Obsahuje jód, který je známý svými příznivými účinky na štítnou žlázu. Jsou v ní také obsaženy aminokyseliny, nezbytné pro vývoj a údržbu svalové tkáně. Šťáva z červené řepy je také známá tím, že snižuje krevní tlak a tak zabraňuje srdečním infarktem a kardiovaskulárním chorobám.
Pokračování na další straně
Mrkev
Obecně je známo, že mrkev má pozitivní účinky na zrak. Je bohatá na beta-karoten, sloučeninu, která se při konzumaci přirozeně mění na vitamín. Čím oranžovější je mrkev, tím je bohatší na beta-karoten. Na úrovni sítnice se z vitaminu A stává rodopsin, fialový pigment, který nám pomáhá vidět v noci. Kromě toho beta-karoten chrání před makulární degenerací (stav, který zahrnuje celou řadu onemocnění oftalmologické povahy) a katarakta. Studie ukazují, že mrkev snižuje riziko rakoviny plic, prsu a tlustého střeva až o jednu třetinu v důsledku obsahu falcarinolu,