Kromě názvu kaki se mu říká churma, kakichurma, tomel, persimmon, korejské mango, čínská švestka, medové jablko nebo šaronské ovoce. Kaki je plod ovocného stromu tomelu japonského, jeho botanický název v překladu znamená „Diovo ovoce“ a právem si toto označení zaslouží. Kaki obsahuje mnoho cenných látek a má hned několik blahodárných účinků na lidské zdraví. Čím je tak výjimečné?
Plod plný vitaminů
Kaki obsahuje vitaminy A, C, E a B6, z minerálů mangan, měď, hořčík, draslík a fosfor. Obsahuje také organické sloučeniny, jako například kyselinu betulinovou a různé karotenoidní sloučeniny, které spadají do komplexu vitaminů B. Mimo jiné je také dobrým zdrojem vlákniny. Poznejte všechny blahodárné účinky tohoto „božského ovoce“ a vpusťte do jídelníčku trochu té exotiky.
Plod plný vitaminů
Kaki obsahuje vitaminy A, C, E a B6, z minerálů mangan, měď, hořčík, draslík a fosfor. Obsahuje také organické sloučeniny, jako například kyselinu betulinovou a různé karotenoidní sloučeniny, které spadají do komplexu vitaminů B. Mimo jiné je také dobrým zdrojem vlákniny. Poznejte všechny blahodárné účinky tohoto „božského ovoce“ a vpusťte do jídelníčku trochu té exotiky.
Posílí imunitní systém
Kaki je jedním z nejcennějších zdrojů kyseliny askorbové (vitaminu C). Pro představu: již jeden plod obsahuje přibližně 80 % denní doporučené dávky. Vitamin C stimuluje imunitní systém a zvyšuje tvorbu bílých krvinek, které jsou primární obranou těla před mikrobiálními, virovými a plísňovými infekcemi.
Trávení bez trápení
Čtěte také:
Dejte šanci granátovému jablku. Posílí srdce i kosti
Díky obsahuju vlákniny i kaki může přispět k lepšímu trávicímu systému. Vláknina pomáhá tělu zpracovávat potravu efektivnějším způsobem, přidává stolici na objemu, stimuluje peristaltiku střev, zvyšuje sekreci žaludečních a trávicích šťáv a zmírnění příznaků zácpy a průjmu. Navíc toto exotické ovoce přispívá i k redukci hmotnosti tím, že zabraňuje absorpci lipidů.