Postup práce
- Prosejte mouku se solí, dejte ji na vál nebo do misky a uprostřed vytvořte malý důlek.
- V hrnečku zadělejte kvásek. Do vlažné vody rozdrobte kvasnice a přidejte cukr. Na teple nechte vzejít kvásek a nalijte ho do důlku v mouce.
- Rukama nebo vařečkou začněte od středu těsto promíchávat, zapracujte postupně mouku od okrajů. Pak přidejte dvě polévkové lžíce olivového oleje. Těsto zpracovávejte ručně na vále aspoň 5 minut tak, aby bylo hladké a pružné.
- Vezměte misku. Vymažte její spodní část a stěny tenkou vrstvou olivového oleje, vložte do ní těsto, lehce posypte moukou a zakryjte kuchyňskou utěrkou. Těsto nechte asi půl hodiny kynout při pokojové teplotě. Velikost těsta by měla zhruba zdvojnásobit.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejné části a rozválejte na tenkou vrstvu. Potřete těsto rajčatovou omáčkou a navrstvěte oblíbenou náplň. Okořeňte sušenými nebo čerstvými bylinkami, například bazalkou nebo koprem, posypte strouhaným sýrem.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte, dokud nebudou okraje těsta nazlátle hnědé.
Nechte si chutnat!